6 tips voor de perfecte pitch

04/01/2023
vrouw geeft presentatie aan whiteboard

Om klanten of eventuele partners geïnteresseerd te krijgen in jouw bedrijf of idee, moet je hen overtuigen met een heldere pitch: een korte blitztoespraak of net een lange uiteenzetting waarin je de troeven van jouw business uit de doeken doet. Pitchen is de perfecte manier om snel uit te zoeken of mensen bereid zijn jou te steunen. Voor jou op een rij: de ultieme tips voor een pitch op maat.

WAT IS EEN PITCH?

Een pitch is een bevlogen uiteenzetting waarmee een ondernemer andere mensen of organisaties probeert te overtuigen van zijn of haar bedrijf, start-up of idee. Pitches kunnen variëren in lengte: van een ‘elevator pitch’ die niet langer dan 30 seconden duurt, net zo lang als een ritje in de lift, tot een uitgebreide powerpoint presentatie van zestig minuten. De duur van de pitch kies je zelf, maar een goede pitch is altijd helder en overtuigend. Alleen zo benadruk je de waarde van het product of de service die jij promoot. Klinkt evident, maar de juiste woorden vinden, die ook nog eens blijven hangen, is niet zo makkelijk.

WAT MOET ERIN STAAN?

Geef de juiste informatie 

Een pitch duurt tussen 30 seconden en één uur. Een krappe marge om iemand te overtuigen van jouw potentieel. Je moet je woorden dus zorgvuldig wikken en wegen zodat je alle informatie in dat tijdsframe kwijt kan. Wat er zeker in moet? Je value proposition, daarin omschrijf je de voordelen die jouw product of dienst biedt en welke noden je inlost bij potentiële klanten. Als je meer tijd hebt, kan je extra details opnemen in je pitch, zoals sales strategie, inkomstenmodel en de financieringsbehoefte.

Vertel een verhaal

Een goede pitch is opgebouwd als een verhaal dat de luisteraar inspireert. Gebruik je eigen ervaring of bedenk een hypothetische situatie met een fictief personage. Leg duidelijk uit hoe jouw zaak of idee het probleem zal verhelpen.

Creëer pitches voor verschillende situaties 

Pitchen doe je niet alleen op formele vergaderingen, maar ook tijdens spontane ontmoetingen in de koffiebar of in de fitness. Je zou dus verschillende variaties moeten opstellen die op maat gemaakt zijn voor een verscheidenheid aan situaties en publieken. Schrijf minstens drie pitches: een elevator pitch, een 10-minuten pitch en een pitch die een uur in beslag neemt. Om te voorkomen dat het na je pitch stil blijft en er geen vragen gesteld worden, is het slim om je verhaal af te sluiten met een vraag of uitnodiging. Vraag bijvoorbeeld heel simpel naar de contactgegevens of het kaartje van je gesprekspartner en of je binnenkort contact kunt opnemen voor het maken van een afspraak.

Wees bereikbaar

Zelfs de beste pitch zal tekortschieten als de luisteraar niet weet hoe hij jou nadien moet contacteren. Zorg dat je publiek snel meer info kan vinden over jou en je onderneming. Dat kan via een eenvoudig visitekaartje of een URL van je website op de slides.
Stuur je publiek binnen de 24u na je pitch een mail of een berichtje om te vragen of ze bijkomende bedenkingen of feedback hebben. Zo weten ze dat je het meent en is de stap om met jou in zee te gaan weer iets kleiner. 

TRAIN JEZELF

Word zelfzekerder door te oefenen

Werk je zenuwen weg door je pitch op voorhand een paar keer te oefenen. Oefen voor de spiegel, film jezelf of leg je pitch uit aan vrienden of familie.
Hoe meer je je pitch inoefent, hoe kalmer je wordt. Let ook op je ademhaling: adem diep in en traag uit. Als je toch even het noorden kwijt bent, kan je gerust spieken op samenvattingskaartjes of op de slides van je presentatie. Dankzij die hulpmiddeltjes weet je dat je nooit écht een black-out zal krijgen. Gevolg? Je zelfvertrouwen neemt toe en je toont je publiek dat je de zaken onder controle hebt.

Evalueer je pitch

Onderzoek na elke pitch wat goed zit en wat beter kan. Stelt je publiek altijd vragen bij dezelfde slides? Voeg de antwoorden dan toe aan je presentatie. Door je pitch voortdurend bij te schaven, creëer je vanzelf de ideale versie.