Berekening van je personenbelasting

31/05/2024

Veel mensen vinden het lastig om hun personenbelasting te begrijpen, maar maak je geen zorgen, Tentoo is hier om je te helpen. In deze videoreeks leggen we uit wat personenbelasting precies inhoudt, hoe het berekend wordt, hoe je kan genieten van bepaalde voordelen, enzovoort. Of je nu een beginner bent of gewoon je kennis wilt opfrissen, we hebben alle informatie die je nodig hebt om het Belgische belastingsysteem te begrijpen.

Video 2: Hoe wordt je personenbelasting berekend?

Om het bedrag van je personenbelasting te berekenen, wordt je netto jaarinkomen gespreid belast volgens progressieve belastingtarieven.

Dit betekent dat je procentueel meer betaalt naargelang je meer verdient. In totaal zijn er 4 schijven zoals je kan zien in het volgende overzicht.

Stel: Iemand heeft een belastbaar loon van € 48.000. Hij zal dan op de eerste schijf 25% oftewel €3800 betalen, op de volgende schijf 40% oftewel € 4652, op de derde schijf 45% oftewel € 8824.5 en op het bedrag tussen 46.440 en 48.000 euro nog 50% oftewel 780 euro. 

🡪 Hij betaalt in totaal dus de som van € 18.056,5 aan personenbelasting

Er zijn echter een aantal parameters die nog een invloed kunnen hebben op jouw berekening:

Via Tax-Calc, een online applicatie van de FOD Financiën, kan je op anonieme wijze een raming van je belastingen verkrijgen. 

taxes need help

Er zijn manieren om minder belastingen te betalen.

Wil je meer weten? Hou zeker onze volgende video’s in de gaten!