Freelancer in the picture: Filmmaker Sibran Exelmans

02/10/2023

Creatieve freelancers liggen ons nauw aan het hart. Hoog tijd dus om er nog eens een in de spotlights te zetten. Sibran Exelmans is een creatieve duizendpoot: hij is filmmaker, producer en leeft zich muzikaal uit als rapper. Daarnaast geeft hij regelmatig filmworkshops aan kinderen bij JEF (Jeugdfilm). We treffen hem ook tijdens een van die workshops. Voer genoeg voor een interessant gesprek!

Dag Sibran, kan je jezelf even voorstellen?

Ik ben Sibran, filmmaker van opleiding bij Narafi en nu sinds 1 jaar officieel zelfstandige filmmaker en producer. Ik ben vooral veel creatief bezig met (muziek)video’s en aftermovies maken en rap zelf ook.

Via Narafi ben ik destijds bij JEF terechtgekomen. In het tweede jaar nam ik deel aan een experiment rond 360° filmmaking en bij JEF zochten ze iemand om over dit thema workshops te geven.
Mijn moeder is leerkracht en via haar heb ik de interesse gekregen om ook zelf les te geven. De populaire quote van Einstein “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough” volg ik helemaal.  Ik vind het zelf altijd straf als mensen iets simpel kunnen formuleren en beschouw het geven van workshops als een extra skill die ik ontwikkel om mijn communicatie aan te passen aan het publiek. Zeker bij kinderen: ze gaan zo op hun fantasie, dat is fascinerend en tegelijk ook een uitdaging.

Afgelopen jaar heb ik vooral aftermovies gemaakt. Mijn opdrachten van JEF zijn dan een goede basis om mijn werkschema aan te vullen. De samenwerking met JEF loopt erg vlot, zo krijg ik bvb. mijn schema goed op voorhand. Momenteel geef ik zo’n 4 à 6 workshops per maand.

JEF workshop film aan kinderen


Hoe zie jij je toekomst?

In de toekomst wil ik wel echt verder gaan met mijn film. Ik ben een heel artistiek iemand, ik heb veel verschillende ambities, maar film is echt wel iets dat me nauw aan het hart ligt, gezien ik dat ook gestudeerd heb. Daar zou ik dus het liefst in verder willen gaan, liefst van al als leider van creatieve projecten. Daar ben ik het beste in en wil ik ook het meeste in groeien.

Heb je een specifiek project waar je tot nu toe het meest trots op bent?

Enerzijds mijn afstudeerproject, maar bijvoorbeeld ook de muziekvideo die ik onlangs heb gemaakt. Dat was een heel leuke spontane shoot voor een artiest die mij contacteerde met de vraag voor een muziekvideo. Het was het nummer ‘Brand’ van de artiest Daalman, een nummer over liefde en wachten op de persoon die je zo graag ziet. De setting was een roodkleurige studio met bijna vuurachtig zacht licht boven hem, vol leuke hints die aansloten met het nummer. 

Ik heb recent  ook een aftermovie gemaakt voor het festival ‘Hans Francken Invites’ in Essen met voornamelijk Vlaamse popartiesten zoals Laura Tesoro en Niels Destadsbader.

Was je tijdens je filmstudies veel bezig met het feit dat je zelfstandige zou worden en wat daar allemaal bij komt kijken?

Ik vind dat onze school eigenlijk al heel goed hun best gedaan heeft om de kennis over wat er na je opleiding gebeurt mee te geven. Zelf heb ik er tijdens mijn filmopleiding niet echt op gefocust. Het is pas met het opstarten van mijn zaak dat ik me daar echt in ben beginnen verdiepen. Ik had dat liever wel eerder gedaan, want er komt veel bij kijken: veel structurele, financiële dingen, “hoe word je zelfstandig”, “via welk platform werkt je”, “neem je een boekhouder” etc….

Dit specifieke project met JEF verloopt nu via Tentoo. Wat zijn voor jou de grootste verschillen tussen echt zelfstandig zijn of werken via payrolling?

Ik vind via Tentoo werken eigenlijk echt heel handig omdat je een duidelijk platform hebt waar al je contracten in komen. Je kan heel duidelijk de verschillende stapjes zien van hoe JEF als opdrachtgever het contract nog een beetje aangepast heeft en daarna zie ik wat een medewerker van Tentoo eraan heeft gedaan. Ik vind dat heel leuk: ik doe de opdracht, ik zie mijn contract, ik vul mijn onkosten nog in en dat is het. Die beperkte administratie is een groot voordeel, da’s net het lastige is waar je mee moet dealen als echte zelfstandige. 


Als je nu iemand zou tegenkomen, die aan het begin van het traject staat als jonge freelancer, wat zou je die persoon als tip meegeven?

Ik zou aanraden om je opzoekingswerk te doen voordat je echt je zaak start, want het brengt wel wat druk met zich mee. Voor mij is het nu allemaal heel vlotjes gegaan, maar dat zou ik persoonlijk toch echt aanraden.

En puur in de filmsector dan, wat is daar specifiek aan?

Een voordeel is dat het gewoon keitof werken is. Als je een beetje je plek hebt gevonden in hetgeen je leuk vind om te doen, komen de jobs via connecties naar je toe in plaats van dat je ze moet gaan opzoeken.  Eenmaal je je netwerk hebt opgebouwd, loopt dat in de sector wel vlot.


Hoe heb jij jouw netwerk opgebouwd? Veel freelancers, vooral beginnende, hebben moeite om hun eerste opdrachten binnen te krijgen. 

Ik krijg mijn opdrachten vooral door meermaals via klanten te werken en via referenties: bijvoorbeeld artiesten die je aftermovie zien en vragen of je ook muziekvideo’s maakt, of via oude collega’s.
Ik merk dat ik in het begin heel veel geluk heb gehad. Vorig jaar heb ik nog iets bijgestudeerd uit interesse en een van de gastdocenten zei toevallig dat ze nog een vaste aftermovie-maker zochten voor hun bedrijf. Ik heb mij aangemeld en heb zo via één opdrachtgever heel veel verschillende jobs gekregen. Maar omdat nu bijvoorbeeld mijn samenwerking met die ene klant afgerond is, val ik even terug in een gat en moet ik wel actief gaan zoeken naar opdrachten.


En heb je voor jezelf al een plan hoe je dat gaat doen? 

Een van de plekken waar ik ook fellow creators ontmoet is Chase, een Creator Community in Gent. Ze organiseren workshops en meetings omtrent content creation. Het allerbeste is nog altijd ‘getting out there’.  Dat is eng want je wordt vaak afgewezen, maar dat hoort er een beetje bij.

Is dat ook hoe jij in het leven staat?

Ja echt, ik doe alles (lacht). Meestal is zelfs de gedachte dat ik iets eng zou vinden net een reden voor mij om het wél te doen. Ik ben iemand die actief oefent om mijn grenzen te verleggen en mijn levensmotto is dan ook om nieuwe dingen te blijven proberen.

Als ik schrik heb van iets probeer ik daar meestal in te groeien, omdat ik dat zie als iets wat je kan tegenhouden. Zeker in de filmwereld,  omdat je echt wel je nek moet uitsteken voor sommige dingen. Ik doe liever wat meer moeite om mezelf te presenteren zodat ik bijvoorbeeld wel op een eerlijke manier betaald wordt dan dat ik mezelf zou gaan compenseren om de job toch maar binnen te halen.

Zijn er bepaalde projecten die je nog op til hebt die je zeker wil delen met de lezers?

Ik probeer heel graag nieuwe dingen uit. Binnenkort ga ik een verticale muziekvideo uitbrengen. Dat is echt een testproduct, maar gaat wel heel leuk uitdraaien. Ik zou gewoon keigraag ontdekken en bijleren via opdrachten. En daarnaast is muziek mijn tweede passie, dus als ik die 2 zou kunnen combineren, ben ik heel gelukkig. 


Als je écht groots mag dromen, is er dan één artiest of type productie waar je ooit een opdracht voor zou willen doen?

Video-wise zou ik het heel cool vinden om als cameraman een muziekvideo voor A$AP Rocky of Travis Scott, echt wel de groten in de rapscene, te maken. Of regisseren voor Tyler the Creator, ook een rapper. Zijn video’s zijn ook heel mooie cinematografie, dus dat is iets wat me wel zou liggen.

Of een grote expo in beeld brengen. Bijvoorbeeld een kunstexpo waar men zegt “Oké, we hebben hier zoveel tijd gestoken in de presentatie van de kunstwerken, we willen dat de aftermovie even sterk als de expo aanvoelt”. Echt zo iets super artistieks, dat zou ik ook heel leuk vinden.


Meer weten over Sibran? Bezoek zijn website https://sibranexelmans.be/ of zijn Instagram kanaal https://www.instagram.com/cyberyellowmedia/?hl=nl

JEF workshop gever Sibran Exelmans

Jouw verhaal binnenkort ook hier?

Schrijf je vandaag nog in bij Tentoo – en dan spreken we elkaar snel. Wij staan alvast te trappelen om jou te ontmoeten!