Payrolling en uitzendwerk: raakvlakken en verschillen

04/01/2023
collega's overleg aan laptop
Wettelijk gezien is er een duidelijk raakvlak tussen een payroll kantoor en een uitzendbureau, maar er zijn ook verschillen. Hoe zit dat juist in elkaar? Wat zijn de voordelen van payrolling, en is het iets voor jou?

Wat is payrolling?

Payrolling betekent dat een werkgever (ook wel ‘gebruiker’ genoemd) een deel van het werkgeverschap uitbesteedt aan een derde partij: het payrollbureau. De gebruiker is nog steeds de feitelijke werkgever, maar het payrollbedrijf wordt de juridische werkgever van de freelancer, die al dan niet een zelfstandigenstatuut heeft. De freelancer bepaalt zelf voor welke gebruiker hij werkt, gedurende welke periode en onder welke loonvoorwaarden.

Wat is uitzendwerk?

Bedrijven die op zoek zijn naar personeel leggen hun vacature neer bij een uitzendbureau. Ook werkzoekenden gaan aankloppen bij uitzendbureaus. De werkgever van een uitzendkracht is dus het uitzendbureau. Op die manier ontstaan databases met jobs en databases met werkzoekenden.

Verschillend takenpakket

Hoewel een payrollbureau en uitzendkantoor allebei de wetgeving op uitzendarbeid hanteren, is er dus toch een groot verschil. En dat verschil situeert zich voornamelijk in het takenpakket. Een uitzendkantoor legt de focus op rekrutering en selectie: voor iedere kandidaat-uitzendkracht gaan zij op zoek naar het gepaste bedrijf. Payrolling neemt dat matchingproces niet op zich. Een freelancer die bij een payrollbureau komt aankloppen, hééft tenslotte al een opdrachtgever gevonden. De freelancers voeren vaak losse opdrachten uit in opdracht van verschillende gebruikers. Vaak zijn het artiesten zoals zangers, acteurs, tekenaars, fotografen of make-up artiesten. Maar ook vertalers, consultants of IT’ers vinden de weg naar een payrollbureau. Aangezien ook zij vaak voor verschillende klanten werken, zijn ze op zoek naar een manier om hun administratie te regelen op een praktische en heldere manier.

Geen database, wel handige software

Een uitzendorganisatie heeft verschillende lokale kantoren waar uitzendwerkers terecht kunnen. Een payrollbureau heeft dan weer geen kantoor onder elke kerktoren, maar wél zeer toegankelijke software om contracten op een makkelijke manier in te voeren. Zowel freelancer als gebruiker kunnen de contracten zelf invoeren in het systeem. De verdere verwerking verloopt automatisch. Een payrollbureau werkt dus als facilitator vanuit een centrale locatie. Wanneer freelancer of gebruiker vragen hebben, kunnen ze bij de klantendienst terecht.

Voordelen van payrolling voor de gebruiker

Voordelen van payrolling voor de freelancer

Nog meer weten over payrolling? Volg een van onze infosessies of neem contact op met een van onze medewerkers.

Download ons gratis webinar

Meer weten over payrolling?

Ontdek in amper 10 minuten tijd hoe jij kan starten met payrolling via Tentoo.