Werken als jongere in België
Als jongere is het mooi meegenomen om wat extra zakgeld te verdienen. Zodra je niet meer voltijds leerplichtig bent, staan de deuren naar de arbeidsmarkt wijd open. Of je nu op zoek bent naar een bijbaantje tijdens je studie of klaar bent om de professionele wereld te betreden na het afronden van je opleiding, er zijn talloze mogelijkheden om te werken. In dit artikel verkennen we de verschillende kansen en beschermende maatregelen die gelden voor jongeren die willen werken in België.
Werken als Jongere: Bescherming en Beperkingen
De Belgische wetgeving erkent een bijzondere categorie van jonge werknemers, namelijk ‘jeugdige werknemers’. Deze groep omvat minderjarige werknemers die minimum 15 jaar zijn en niet langer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht. De voltijdse leerplicht eindigt zodra je de eerste twee leerjaren van het secundair onderwijs met volledig leerplan hebt gevolgd (ongeacht of je hiervoor geslaagd bent) of zodra je 16 jaar wordt.
Hoewel jonge werknemers de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan het arbeidsproces, zijn er strikte maatregelen en beperkingen ingesteld om hun welzijn en ontwikkeling te waarborgen.
Beschermende Maatregelen voor Jeugdige Werknemers
- Arbeidsveiligheid, -hygiëne en -geneeskunde: Werkgevers zijn verplicht om te voldoen aan strenge voorschriften op het gebied van arbeidsveiligheid, hygiëne en medische zorg voor jonge werknemers. Deze maatregelen hebben betrekking op informatievoorziening, risicopreventie, hygiëne op de werkplek en gezondheidstoezicht.
- Verboden Arbeid: Specifieke voorschriften bepalen welke taken verboden zijn voor jeugdige werknemers. Deze beperkingen hebben tot doel om jongeren te beschermen tegen werkzaamheden die hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling kunnen schaden. Denk hierbij bvb. aan het werken met gevaarlijke stoffen of machines.
- Arbeidsduur en Rusttijden: De arbeidsduur voor jeugdige werknemers is beperkt tot 8 uur per dag en 38 uur per week. Ze hebben recht op pauzes en rusttijden, afhankelijk van de duur van hun werkzaamheden. Nachtwerk en werken op zon- en feestdagen zijn over het algemeen verboden voor jonge werknemers.
Een werkgever die jongeren tewerkstelt, zal jaarlijks een risicoanalyse dienen uit te voeren en de nodige preventiemaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat jongeren voldoende beschermd zijn bij de uitvoering van hun werk.
Studeren en Werken
Wanneer je nog studeert en dit jouw hoofddoelstelling is, kan je een studentenovereenkomst aangaan, wat als voordeel heeft dat je minder sociale bijdragen betaalt en dus meer geld ziet verschijnen op je bankrekening.
Zolang je inkomen onder een bepaalde grens blijft, heeft je studentenjob weinig invloed op de fiscale situatie van je ouders.
Meer informatie over werken als jobstudent vind je op de website Student@Work.
Heb je een ondernemersgeest? Via het specifieke statuut van student-zelfstandige kun je tijdens je studie al aan de slag met je ondernemersidee.
Wil je meer weten over de mogelijkheden om te werken tijdens je studies? In dit artikel krijg je een overzicht van de verschillende opties.
Na de Studies: Beroepsinschakelingstijd en Vakantie
Nadat je je studies hebt afgerond, kun je je inschrijven als werkzoekende en beginnen aan je beroepsinschakelingstijd. Tijdens deze periode behoud je je recht op kinderbijslag als je inkomen onder een bepaald niveau blijft. Als je na 310 dagen nog geen job hebt gevonden, kom je in aanmerking voor een inschakelingsuitkering.
Heb je je eerste echte job te pakken en ben je jonger dan 25 jaar? Weet dat je dan als jongere recht hebt op jeugdvakantie, waardoor je tot vier weken betaalde vakantiedagen kunt opnemen in het jaar na je afstuderen.
Conclusie
Werken als jongere in België biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel studerende als pas afgestudeerde jongeren. De beschermende maatregelen en beperkingen die van toepassing zijn op jeugdige werknemers zorgen ervoor dat hun veiligheid en welzijn voorop staan. Het Belgische systeem moedigt jongeren aan om werkervaring op te doen en zich voor te bereiden op een succesvolle toekomst in de professionele wereld.
Bron: werk.belgie.be
Zin om te werken als student via Tentoo?
Ontdek de mogelijkheden