Waarom een freelanceleven (niet) bij jou past

08/03/2023
taxes need help

Overweeg je om voor jezelf te beginnen, maar weet je niet zeker of het volledige takenpakket van een zelfstandige jou op het lijf is geschreven? Als freelancer bepaal je bijvoorbeeld zelf je werkritme en je tarief, maar moet je ook met onzekerheid kunnen omgaan en je eigen administratie opvolgen. Hoe hard de voor- en nadelen voor jou doorwegen, kan je hier ontdekken.

Het leven van een zelfstandige heeft veel pluspunten, maar minstens evenveel euvels die je ‘s nachts uit je slaap zullen houden. Als je erachter wil komen of het freelanceleven iets voor jou is, moet je vertrouwen op het aloude motto: meten is weten. Bekijk de voor- en nadelen van freelancen en bepaal welke punten voor jou het zwaarste doorwegen, zowel in negatieve als positieve zin. 

VOORDELEN VAN FREELANCEN

Ondernemen is niet voor iedereen de juiste keuze. Sommige mensen voelen zich best in een veilige loondienstconstructie, terwijl anderen net extra energie tanken door volledig onafhankelijk te zijn. De voordelen van freelancen zijn alleszins talrijk:

Meer vrijheid: geen ochtendmens? Start je dag dan gewoon een uurtje later. Je bepaalt tenslotte zelf wanneer je werkt. Als je last hebt van een middagdip las je een langere middagpauze in en werk je ‘s avonds wat langer door. 

Onafhankelijkheid: je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een baas. Natuurlijk moet je je opdrachtgevers tevreden stellen, maar jij blijft degene die bepaalt hoe je je werk doet.

Jij bepaalt hoeveel je waard bent: als freelancer kan je vaak zelf je tarief bepalen. 

Veel variatie: als freelancer werk je vaak met verschillende opdrachtgevers en kan je dan ook heel uiteenlopende opdrachten uitvoeren. Een freelancer heeft niet gauw een saaie werkdag.

Minder stress: Geen overvolle treinen of urenlange files meer. Jij werkt wanneer het jou het beste uitkomt. Je hebt meer energie, een beter humeur én je bent productiever. Ook je privéleven zal er wel bij varen. Je kan je werkuren bijvoorbeeld afstemmen op de schooluren. 

NADELEN

Uiteraard zijn er ook nadelen aan werken als freelancer. We sommen ze even voor je op: 

Een eigen planning opstellen, vraagt doorzettingsvermogen: een eigen planning hebben, is fijn, maar je moet wel goed omgaan met die extra vrijheid. Het is aanlokkelijk om ‘s ochtends wat langer in je bed te blijven liggen als je niet onder supervisie werkt, maar als je je werk te lang uitstelt, raak je later op de dag in de problemen met je planning. 

Onzekerheid troef: als freelancer moet je kunnen leven met onvoorspelbaarheid. De ene maand belandt het werk zomaar in je schoot, maar de volgende maand moet je dan weer actief zoeken naar opdrachten. Als je geen werk hebt, heb je ook geen inkomen. Ook als je ziek, zwanger of arbeidsongeschikt bent, verdien je geen geld. 

Boekhouding: één van de meest gehate aspecten van het freelanceleven. Je moet zelf je facturen maken en je eigen administratie op orde houden. Je kan ook vertrouwen op een goede boekhouder, maar die kost handenvol geld. 

Geen bedrijfsmiddelen: thuis heb je misschien niet die ergonomische bureaustoel staan die je rugpijn bespaart. Misschien hapert je printer of werkt je internet te traag. Wie van thuis uit freelancet, kan geen gebruik maken van bedrijfsmiddelen.

Slechte betalers: sommige klanten houden zich niet aan de overeenkomst en betalen niet of te laat. Als zelfstandige moet je dit zelf oplossen en de klanten proberen te overtuigen om toch het juiste te doen en jou uit te betalen.  

De risico’s van freelancen kun je inperken door je te omringen met de juiste partners.
Door te freelancen via Tentoo maak je jezelf het leven makkelijker en elimineer je een aantal risicofactoren. Je hebt meer financiële zekerheid en gaat een aantal risico’s uit de weg die andere ondernemers wel hebben.