drums

Artiesten

Jij het talent, wij de administratie

Als creatief talent is het altijd spannend om de stap naar het zelfstandigenstatuut te zetten. Maar wat als we je zouden vertellen dat er een oplossing bestaat waarbij je kan terugvallen op de voordelen van werken in dienstverband (denk aan: sociale zekerheid, weinig of geen administratie…), maar toch je vrijheid als artiest behoudt?

Doe de test
Twijfel je toch om zelfstandige te worden? Doe de test!
man playing guitar

Voor artiesten en artistieke freelancers

Tentoo mag zichzelf met trots een ‘Erkend Sociaal Bureau voor Kunstenaars’ (oftewel: SBK) noemen. Dat betekent dat wij actief (mogen) zijn in de creatieve en culturele sector – en dus op dagelijkse basis opdrachtgevers, artiesten en medewerkers ondersteunen. Bij de loonadministratie, bijvoorbeeld, maar ook zoveel meer dan dat.

Concreet verzorgen wij voor onze freelancers arbeidscontracten op uitzendbasis. Wat dat betekent? Simpel: genieten van álle voordelen van het werknemersstatuut, maar dan wel met de vrijheid van een zelfstandige. Win-win, noemen ze dat ook weleens.

En dat is natuurlijk niet alles. Want naast de contractopmaak zijn wij eveneens een centraal punt voor alle nodige sociale documenten. We geven je met alle plezier uitgebreid advies op maat over de zakelijke organisatie binnen de culturele sector en voorzien simulaties ter ondersteuning wanneer je onderhandelt met een opdrachtgever.

soundscheck-tentoo-shirt

Samen op weg naar je kunstwerkuitkering

We hoeven het je vast niet te vertellen: het is zeer normaal voor een kunstenaar of freelancer om niet 24/24 volgeboekt te zijn. Gelukkig bestaat er als werknemer-artiest de mogelijkheid om losse opdrachten te combineren met een werkloosheidsuitkering.

Spaar je bovendien voor je kunstwerkuitkering en/of werk je met taakloon? Dan kan jij op beide oren slapen: we volgen jouw dossier extra nauwkeurig op – én ondersteunen je bij het vervolledigen en indienen van je dossier bij de vakbond of hulpkas. We helpen je ook met de aanvraag van je kunstwerkuitkering indien je een artistieke, technisch-artistieke of ondersteunend artistieke functie uitoefent.

Heb je nood aan meer advies over werkloosheid en de kunstwerkuitkering? Neem dan zeker contact met ons op voor een afspraak, dan gaan we er samen doorheen.

Reken op uitgebreid en persoonlijk advies

Heb je soms het gevoel verloren te lopen in de doolhof aan wetten en regels in de culturele sector? Je bent niet alleen. En da’s niet zo heel gek: de kans is tenslotte groot dat jouw projecten niet altijd in een duidelijk hokje passen. Raak je er niet meer wijs uit – of ben je de weg even kwijt? Ook hier telt: contacteer ons, zodat we snel terug helderheid kunnen scheppen.

Of je nu beeldend of uitvoerend kunstenaar bent, net afgestudeerd of al jaren in het vak – onze medewerkers van Tentoo Art hebben voeling met jouw noden en activiteiten. Zij combineren hun kennis van de reguliere uitzendsector met hun affiniteit voor culturele en creatieve beroepen – zodat jij je enkel maar hoeft te focussen op wat telt: jouw talent.

We vertellen je alles wat je moet weten over complexe zaken zoals prijsonderhandeling, verschillende soorten vergoedingen, werkloosheid, de kunstwerkuitkering, auteursrechten en andere zakelijk-artistieke vragen. Zo kan jij binnen de kortste keren weer verder!

man plugging in keyboard

Handig om weten als artiest bij Tentoo

Auteursrecht
Bij Tentoo hebben we geïnvesteerd in een waterdicht proces voor de verwerking van de auteurs- en naburige rechten. Handig, want ‘rechten’ zijn en blijven een veelbesproken topic! Je wil niet dat inkomen uit auteursrechten aanzien wordt als loon of dat een aangifte op zich laat wachten. Daarnaast kan je rekenen op het gebruik van je eigen licentieovereenkomst of zorgen wij voor een waterdicht aanpasbaar format.

Screen Flanders, Tax Shelter en Podiumkunsten
Ontvang je steun voor het maken van een audiovisueel werk via Tax Shelter, Screen Flanders, Podiumkunsten of een andere organisatie? Eén van de voorwaarden om in aanmerking te komen is vaak dat je uitgaven gefactureerd worden vanuit een btw-plichtige onderneming met maatschappelijke zetel en operationele exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest. Gelukkig is dit een voorwaarde waaraan Tentoo Art aan voldoet. Je kan rekenen op advies, berekeningen en facturen conform de huidige regelgeving.

Werken in het buitenland
Krijg je artistieke projecten in het buitenland? Geen probleem. Leg je opdracht voor aan één van onze medewerkers: zij gaan vervolgens, samen met jou, op zoek naar de gepaste verwerking en zorgen eveneens voor de nodige documenten.

Waarom kiezen voor Tentoo

ipad hand registratie MyTentoo

Maak een gratis account aan

Start vandaag nog.

Overtuigd van Tentoo als partner terwijl jij de wereld verovert met jouw creatief talent? Fantastisch. Maak vandaag nog je gratis account aan – en dan houdt niets je nog tegen om aan de slag te gaan. We spreken elkaar snel!

Man met tattoos belt al lachend

Heb je een vraag?

Een vraag over je dossier? Meer info nodig over onze diensten? Wil je een offerte? Onze medewerkers helpen met de glimlach.

Bedrijven gebruiken Tentoo omdat…