woman artist painting

Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK)

Als artiest wil je je focussen op wat echt belangrijk is – jouw artistieke talent. Maar het beheren van je eigen administratie kan een last zijn en het opzetten van een eigen bedrijf houdt ook risico’s in. Gelukkig bestaat er een oplossing: werken via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK).

Werken via een SBK stelt je in staat om je creatieve werk te doen zonder je zorgen te maken over administratieve en financiële taken.

keyboard

Wat is een SBK?

Een SBK is een gespecialiseerd uitzendkantoor dat werkt als tussenpersoon tussen jou en de opdrachtgever. Het neemt alle administratieve taken van je over, zodat jij je kan concentreren op wat je het liefst doet: creëren.

Of je nu een beeldend kunstenaar of een uitvoerend artiest bent, net afgestudeerd of al jaren in het vak, een SBK biedt de voordelen van werken in dienstverband, zoals sociale zekerheid en minimale administratie, terwijl je toch je artistieke vrijheid behoudt.

 

Bij Tentoo Art begrijpen we de specifieke noden van artiesten en kunstenaars. Onze medewerkers combineren hun expertise in de reguliere uitzendsector met hun passie voor creatieve en culturele beroepen.

Neem contact met ons op voor meer informatie over werken via een SBK en ontdek hoe wij jou kunnen helpen slagen in de kunstensector.

man-with-tentoo-shirt-music-technician

Werken via Tentoo Art

Wanneer je werkt via een SBK, maak je je afspraken met de opdrachtgever zoals je gewoon bent. Via Tentoo krijg je vervolgens een arbeidscontract op uitzendbasis. Wat betekent dat precies? Heel simpel: je geniet van alle voordelen van het werknemersstatuut (denk aan o.a. sociale zekerheid), maar wel met de vrijheid van een zelfstandige.

Wij betalen wekelijks jouw loon uit en de factuur gaat rechtstreeks naar de opdrachtgever.

Naast de opmaak van de contracten zijn wij ook het centrale aanspreekpunt voor alle sociale documenten die nodig zijn. We geven je graag uitgebreid en persoonlijk advies op maat over de zakelijke organisatie binnen de culturele sector.

We vertellen je alles wat je moet weten over complexe zaken zoals prijsonderhandelingen, verschillende soorten vergoedingen, werkloosheid, de kunstwerkuitkering, auteursrechten en andere zakelijk-artistieke vragen.

Kan je bovendien hulp gebruiken in je onderhandelingen met je opdrachtgever? Vraag een simulatie aan en ontdek hoeveel loon je netto zal overhouden.

Guitar pedalboard

Flexibiliteit en gemoedsrust

Als artiest of freelancer is het heel normaal om niet altijd volgeboekt te zijn. Gelukkig biedt Tentoo als werkgever de mogelijkheid om losse opdrachten te combineren met een werkloosheidsuitkering.

Als je ook nog spaart voor je kunstwerkuitkering en/of werkt met taakloon, hoef je je geen zorgen te maken. We volgen je dossier namelijk extra nauwkeurig op en ondersteunen je bij het indienen van je dossier bij de vakbond of hulpkas.

We helpen je ook graag met de aanvraag van je kunstwerkuitkering als je een artistieke, technisch-artistieke of ondersteunend artistieke functie uitoefent.

man setting up his drums

Handig om weten als artiest bij Tentoo

Auteursrecht
Bij Tentoo hebben we een zeer betrouwbaar proces ontwikkeld om auteursrechten en naburige rechten te verwerken. Dit is van cruciaal belang omdat het onderwerp van ‘rechten’ vaak in discussie is en je niet wilt dat je auteursrechtelijk inkomen verkeerd wordt geïnterpreteerd als loon. We volgen de wetgeving op de voet en denken met je mee om deze toe te passen op jouw persoonlijke situatie.

Screen Flanders, Tax Shelter en Podiumkunsten
Als je steun krijgt voor het creëren van een audiovisueel werk via organisaties zoals Tax Shelter, Screen Flanders of Podiumkunsten, word je gevraagd uitgaven te factureren vanuit een btw-plichtige onderneming met een maatschappelijke en operationele exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest. Tentoo Art voldoet aan deze voorwaarde en biedt advies, berekeningen en facturen die voldoen aan de huidige regelgeving.

Werken in het buitenland
Krijg je artistieke projecten in het buitenland? Geen probleem. Onze medewerkers gaan samen met jou op zoek naar de gepaste verwerking en zorgen eveneens voor de nodige documenten.

Waarom kiezen voor Tentoo

ipad hand registratie MyTentoo

Maak een gratis account aan

Start vandaag nog.

Ontdek vandaag nog de voordelen van werken met een SBK en start met het maximaliseren van jouw artistieke potentieel!

Man met tattoos belt al lachend

Heb je een vraag?

Een vraag over je dossier? Meer info nodig over onze diensten? Wil je een offerte? Onze medewerkers helpen met de glimlach.

Bedrijven gebruiken Tentoo omdat…