Freelancer in the picture: 3D animator Michel Busschots

27/10/2023
3D animation sauce

Michel Busschots, freelance 3D product animator, beleeft zijn ultieme droom door elke dag te doen wat hij graag doet. Hoe hij erin geslaagd is zijn gedroomde vrijheid als freelancer te bereiken, lees je hier.

Dag Michel, kan je jezelf kort even voorstellen?

“Hallo, ik ben Michel, fulltime freelancer via Tentoo en gepassioneerd door alles wat te maken heeft met wat er goed en leuk uitziet. Ik heb aan de Academie van Antwerpen mijn bachelor grafisch ontwerp behaald en sindsdien heb ik enkele jobs in de grafische wereld en animatie gehad. Oorspronkelijk deed ik meer after effects animatie in 2D, ten tijde van de explainer video’s hype, maar mijn echte passie ligt toch meer in 3D.
In januari startte ik mijn freelance avontuur met de mindset “om het eens te proberen” en eigenlijk is het sindsdien allemaal heel snel gegaan. Sinds februari ben ik continu aan het werk. 

In België is het best moeilijk om in productanimatie efficiënt werk te vinden, dus leg ik mijn focus vooral op buitenlandse klanten, wat eigenlijk heel vlot loopt.”


En hoe heb je die buitenlandse klanten dan gevonden?

“Wel, dat is eigenlijk een heel tof verhaal (lacht). Het Amerikaans stand-up comedy koppel ‘Christina P & Tom Segura’, die al jaren al jaren een podcast hebben, zie ik heel graag bezig, want ze doen me elke keer fantastisch hard lachen. Ik zag toevallig dat de vrouw een lippenstift uitbracht en het viel me op dat ze hier nog geen toffe reclame voor gemaakt had. Ik heb dan een animatiefilmpje gemaakt voor haar lippenstift alsof het een echte opdracht voor social media was, in de hoop dat ze dat zou opmerken op Instagram. Tot mijn grote verbazing zag ze dat ook effectief en likete ze mijn post. Ze sprak me aan met de vraag om meerdere filmpjes te maken voor haar en sindsdien is ze dus een goede klant van me. Doordat zij die filmpjes post op haar Instagram account komen er via via weer nieuwe klanten die mij contacteren en zo bouwde ik mijn klantendatabase op.
Dit was de eerste klant waarbij ik zo spontaan probeerde contact te leggen en dat was zo’n succes dat ik hiervan mijn modus operandi gemaakt heb.”

Cool! Echt durven om proactief iets te maken lijkt me een originele invalshoek die niet veel mensen toepassen.

“Te weinig inderdaad. Zelfs als ik niet aan het werken ben in functie van opdrachten, ben ik toch steeds dingen aan het bijleren in 3D, dus ik heb die reclame gezien als een oefening. Dat heeft me veel opgeleverd.”

Mooi verhaal inderdaad! Is dat ook het project waar je het meest trots op bent?

“Toch wel ja, als ik die stap niet had gezet, zou ik veel minder werk hebben gehad. Ik ben ervan overtuigd dat die aanpak mij nog veel werk zal opleveren in de toekomst. Het is ook een goede motivator om resultaatgericht te werken aan zo’n dingen, en dit resultaat was letterlijk de beste uitkomst.”

Is dat ook iets wat je als tip aan andere freelancers wil meegeven?

“Absoluut. Als je pas begint of gewoon op zoek bent naar nieuwe klanten en aan je portfolio werkt, moet je toch coole dingen maken om te tonen aan de mensen. Maak dan iets wat je zelf graag ziet en probeer dat te doen voor iets of iemand die je zelf apprecieert of waarvoor je het gratis zou doen. Je hebt een knappe animatie om te tonen en met wat geluk een leuk contact waar misschien meer opdrachten uit volgen.”


Zijn er bepaalde aspecten aan de job als 3D animator die je moeilijk vindt?

“Ik ben eigenlijk een slechte mens om dat aan te vragen, want ik heb waarschijnlijk de beste job ter wereld (lacht). Ik kan gewoon van thuis uit werken waar, hoe en wanneer ik wil. Ik kan mijn klanten zelf kiezen en als ik opdrachten niet leuk vind, hoef ik ze ook niet te doen. 

Ik ben constant bezig met animatie. Als ik niet aan het werk ben, ben ik nog steeds aan het bijleren, dat is ook nodig in dit wereldje. Ik kan mezelf dan ook uren verliezen door nieuwe dingen op te zoeken en te ontdekken en ik prijs mij echt gelukkig dat ik dit kan doen.”


Had je als net afgestudeerde durven dromen dat je nu zou staan waar je staat?

“Dat was toen inderdaad al dé droom. Ik prijs mezelf enorm gelukkig met waar ik momenteel sta en de kansen en de vrijheid die ik heb gekregen.”


In hoeverre helpt Tentoo jou in je job?

“Tentoo is voor mij handig omdat ze de zaken uit handen nemen waar ik mij liever niet mee wil bezig houden. Ik vind klanten, ik doe hun een voorstel om iets te maken en zodra ze hun akkoord geven kan ik mij gewoon bezighouden met het creatieve. Ik word volledig ontzorgd van de vervelende administratieve zaken. Ik kan dankzij Tentoo dus kiezen waar ik ga, sta en wat ik doe. Die vrijheid is heel belangrijk, vind ik.”

En maakt het werken met buitenlandse opdrachtgevers voor jou veel verschil?

“Voor mij persoonlijk is het enige verschil dat ik bewust kies om te werken voor buitenlandse werkgevers die ik persoonlijk indrukwekkend vind of me inspireren, maar buiten het feit dat mijn contact in het Engels verloopt, merk ik eigenlijk geen verschil. Tentoo staat in voor alle extra administratie en ondersteunt me daar perfect in.

Maak je voor het vinden van opdrachten soms ook gebruik van tussenpersonen of matchingplatformen?

“Ik heb tot nu toe de luxe gehad nog niet actief op zoek te moeten gaan naar opdrachten, mijn contacten liepen steeds heel organisch. Ik voel natuurlijk wel dat ik daarin wil blijven groeien en dat zal dan ook een onderdeel van het proces worden.”

Je hebt wel een duidelijk beeld van je doelgroep, je eigen stijl, je ideale klant. De corporate wereld is niet meteen je ding, toch?

“Goh, corporate of niet, de mensen zelf, en de opdracht daarrond staan altijd centraal. Als die wat meevallen is het voor mij al goed.”


Als je echt wild mag dromen, wat zou dan jouw droomopdracht zijn?

“Goh, daar zou ik echt over moeten nadenken… Op dit moment is wat ik het afgelopen jaar heb kunnen doen al ideaal. Het maakt niet uit wat ik doe, zolang ik de vrijheid krijg om te experimenteren en een leuk contact heb met mijn klanten. Dat is het afgelopen jaar steeds zo geweest, dus ik beleef mijn droom al op dit moment. Ik zou de komende 20 jaar gewoon zo verder willen gaan. Of dat nu werken aan een kortfilm is of een productanimatie opbouwen, maakt op zich niet zo’n verschil.

Zelfs als ik niet meer zou moeten werken, zou ik het afgelopen jaar exact hetzelfde hebben gedaan. Ik vind het zo plezant en geniet echt van wat ik doe, dus voor mij hoeft er niets te veranderen.”


Waar haal je het meeste voldoening uit: uit het bedenken van een idee, de uitwerking of de reactie van de klant?

“Als ik ‘s nachts mijn pc uitzet of mijn boek dicht sla en iets nieuws heb geleerd dat ik twee dagen ervoor nog niet kon, dat vind ik héél cool. Er zijn mensen die dingen maken waar je naar opkijkt en het gevoel van hebt: “dat ga ik nooit kunnen”. Elke dag dat je dan een stapje dichter in de buurt komt, voelt super goed.”

Hoe doe je dat dan concreet, jezelf blijven uitdagen en verbeteren?

“Gewoon door zelf te experimenteren en me te verliezen in het programma waarin ik werk. Ik neem een paar uur de tijd om te experimenteren, tegen wat muren te botsen, nieuwe dingen te ontdekken en dan komt uiteindelijk het ‘aha-moment’. Er bestaat ook een geweldige community van mensen om elkaar te ondersteunen hierin, wat het experimenteren en botsen al heel wat toegankelijker maakt.”

Veel mensen in jouw sector zijn volledig zelfstandige, is dat bij jou een bewuste keuze om niet onder het zelfstandig statuut te werken?

“Ja, ik zie heel veel mensen in mijn omgeving die zelfstandigen zijn en ik zie daar dan toch heel veel plezier weggenomen worden van het creatieve proces en het pure plezier van de job. Er komt zoveel bij kijken als zelfstandige en dankzij Tentoo heb ik die zorgen nu niet.

En ik zeg het, ik doe super graag wat ik nu doe. Ik hou ervan om niet constant met stress te moeten zitten, dus jullie ontzorgen mij daar en dat is het voor mij zeker waard om via Tentoo te werken.”

Animatie

Benieuwd naar het werk van Michel?

Ontdek zijn prachtige animaties op zijn Instagram kanaal: https://www.instagram.com/super_decent.studio/

Jouw verhaal binnenkort ook hier?

Schrijf je vandaag nog in bij Tentoo – en dan spreken we elkaar snel. Wij staan alvast te trappelen om jou te ontmoeten!