Jobstudent, student-ondernemer of student-zelfstandige?

11/01/2023
Wanneer je als student wil werken, zijn er in principe drie statuten die je kan opnemen. Om verwarring te vermijden, lichten wij de drie opties kort toe.

  1. Jobstudent: je bent minstens 16 jaar oud, studeren is je hoofdactiviteit en je werkt maximaal 600 uren per kalenderjaar.
    Meer weten over kinderbijslag, belastingen en werken als jobstudent? Ontdek het op de infographic van Student@Work: https://www.studentatwork.be/nl/documenten/pdf/infographic-regeling-2023.pdf

  2. Student-zelfstandige: dit statuut biedt meerderjarige studenten die een eigen zaak willen oprichten, enkele sociale en fiscale voordelen die het makkelijker maken om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Je oefent een zelfstandige beroepsactiviteit uit en voldoet aan alle voorwaarden om deze zelfstandige activiteit te mogen uitvoeren. Daarnaast ben je ingeschreven om regelmatig de lessen te volgen in een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling om een diploma (maar ook attest, getuigschrift, creditbewijs of certificaat) te behalen dat erkend is door een bevoegde overheid – en ben je ingeschreven voor ten minste 27 studiepunten of tenminste 17 lesuren per week. Let wel: de maximumleeftijd voor dit statuut bedraagt 25 jaar. Als student-zelfstandige betaal je (verminderde of zelfs geen) sociale bijdragen, afhankelijk van je inkomsten. Je blijft ook ten laste van je ouders, zolang jouw inkomsten beperkt blijven.

  3. Student-ondernemer: dit instellingsspecifieke ‘statuut’ wordt aangeboden door verschillende hogeronderwijsinstellingen – en biedt studenten die al zelfstandig zijn of van plan zijn het te worden, de mogelijkheid om hun studieverplichtingen beter af te stemmen op hun zelfstandige activiteit. Zo kan je bijvoorbeeld examens, stages of feedbackmomenten verplaatsen. De specifieke voorwaarden en ondersteuning die je krijgt, verschilt per onderwijsinstelling. Vraag dit dus zeker na voor jouw hogeschool of universiteit.

Meer weten over deze verschillende statuten – en hetwelk nu het meest interessant is voor jou?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Zelfstandig statuut of Payrolling: wat kies je?

Twijfel je nog welk statuut best bij jou past? Doe hier de test!