Een flexi-job uitoefenen is een voordelige manier om bij te verdienen in België. De laatste jaren is het systeem erg uitgebreid, wat het mogelijk maakt om in meerdere sectoren te werken als flexi-jobber. Om via dit statuut te mogen werken, zijn er echter wel een aantal voorwaarden verbonden. Wij lijsten ze hieronder voor jou op.
Een tewerkstelling in het kader van een flexi-job is mogelijk wanneer je bij een andere Belgische werkgever reeds minimaal 4/5 tewerkgesteld was in het derde kwartaal voorafgaand aan het huidige. Stel dat je dus in kwartaal 4 van 2024 een flexi-job wil uitoefenen, dien je in januari, februari en maart 2024 minimum voor 80% tewerkgesteld te zijn geweest. Deze tewerkstelling mag bij meerdere werkgevers gecombineerd zijn.
De overheid heeft daarnaast nog enkele voorwaarden opgesteld waaraan je dient te voldoen om een flexi-job te mogen uitoefenen:
Wil je zeker zijn dat je voldoet aan de voorwaarden? Via MyCareer.be, de website van de overheid, krijg je een volledig overzicht van je professionele loopbaan. Je ziet dan in één oogopslag of je in aanmerking komt voor een flexijob.
Ook als gepensioneerde mag je een flexi-job uitoefenen. Ben je ouder dan 65, mag je meteen aan de slag. Dit geldt ook voor wie jonger is dan 65 en vóór zijn pensioen minstens 4/5de gewerkt heeft.
Heb je minder dan 4/5de gewerkt, moet je minstens 2 kwartalen als gepensioneerde geregistreerd zijn voordat je met een flexi-job mag starten.
Je kan jouw specifieke situatie steeds controleren via mypension.be.
Heb je reeds een flexi-job gevonden en zoek je samen met jouw werkgever nog een gemakkelijke manier om deze wettelijk correct te verlonen? Schrijf je vandaag nog in bij Tentoo, dan kan je morgen reeds aan de slag!
Registreren op ons My Tentoo platform is volledig gratis. Er zijn geen opstart- noch onderhoudskosten aan verbonden.
Wij werken met een looncoëfficient die wordt berekend op het brutoloon. Wanneer je dus niet aan het werk bent, betaal je ook niets!
Formule die we hanteren: Factuurbedrag = (brutoloon x coëfficiënt) + onkosten + dimonakost
Tentoo treedt voor de duur van de opdracht op als juridisch werkgever. De patronale lasten maken dan ook het grootste deel uit van deze coëfficiënt.
Daarnaast omvat de coëfficiënt ook provisies voor uitbetaling van het vakantiegeld, bijdragen aan het Sociaal fonds voor Uitzendkrachten en de verplichte arbeidsongevallenverzekering.
Wat overblijft, is de administratieve kost om onze dienstverlening te kunnen waarborgen.