Zelfstandig statuut of Pay­rolling: wat kies je?

04/01/2023
Gesprek met klant

Wie flexibel wil werken, buiten het typische stramien van een voltijds contract van (on)bepaalde duur, stelt zich vroeg of laat de vraag: hoe doe ik dat het beste? Zelfstandig worden of werken via payroll? Wij helpen je bij de afweging.  

Flexibele oplossingen voor flexibel werk

In België heb je als freelancer verschillende opties om wendbaar van opdracht naar opdracht te gaan. Waar we het even níét over hebben is de mogelijkheid tot oprichting van een eigen vennootschap of het aangaan van een arbeidscontract van bepaalde duur. Wij bespreken hier twee andere, meer laagdrempelige oplossingen: payrolling en freelancen als zelfstandige zonder onderneming.

Nog even opfrissen: in het systeem van payrolling voer je op uitzendbasis opdrachten uit bij een eindklant. Een payrollpartner als Tentoo treedt in dat geval tijdelijk op als jouw werkgever. 
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan doe je het zonder die tussenschakel en sta je zerlf in voor het volledige administratieve beheer van je werkzaamheden.
Beide systemen hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van jouw jobinvulling en intenties. Maar hoe maak je nu de voor jou beste keuze?

Jobvolume

Voor iemand die nog maar weinig volume heeft qua opdrachten en/of die als freelancer nog geen groot engagement wil aangaan, is payrolling de meest voor de hand liggende optie. Het vraagt namelijk veruit de minste effort en is volledig vrij van opstartkosten. Bovendien kan je je taken heel ad hoc uitvoeren. Wil je een dagje werken voor een opdrachtgever? Geen probleem. Je schrijft jezelf online in als uitzendkracht via My Tentoo, je vult een aantal gegevens in over je klant en opdracht, en je kan van start. Wij handelen je opdracht administratief en financieel af, en brengen je volledig wettelijk in regel. 

Wanneer is een zelfstandigenstatuut de overweging waard? Van zodra je een relatief grote regelmaat hebt in je opdrachten, een zeker businessplan voor ogen hebt en als je kan terugvallen op een betrouwbare klantenbasis. Let wel, er bestaat geen duidelijke cut-off in die keuze. Veel hangt af van waar jij jezelf het beste bij voelt.  

Administratieve ontzorging

In het systeem van payrolling kies je ten eerste voor een groot gebruiksgemak. Er komt voor jou nog weinig administratie aan te pas. Opdracht invoeren in het onlinesysteem, de geplande taken uitvoeren en klaar. Jij krijgt gegarandeerd je loon uitbetaald – daar zorgen wij voor – en bij het jaareinde staan alle fiscale fiches netjes ingevuld in je personenbelasting.

Voor wie als zelfstandige gaat werken, weegt het administratieve plaatje een stuk zwaarder. Te beginnen bij: de aanvraag van een btw-nummer, inschrijving bij de sociale zekerheid, btw-administratie, facturatie van klanten en opvolging van de betalingen.

Gemoedsrust 

Het feit dat je administratie bij payrolling perfect wordt beheerd, betekent enerzijds een groot comfort en anderzijds een zekere gemoedsrust. De hele interimregeling zit namelijk vervat in een sluitend wettelijk kader. Die maakt dat een uitzendkracht in België grotendeels dezelfde rechten heeft als een vaste werknemer. Dan hebben we het onder meer over verlof, pensioen, minimumloon, ziekteverzekering of bescherming op werktijden. 

Ga je werken met een zelfstandigenstatuut, dan vervallen een aantal van die beschermende maatregelen. Je komt dan immers terecht in een heel andere wetgeving rond handeldrijven en commerciële contracten.

Vrijheid in verloning 

Maar Johan Cruijff indachtig: elk nadeel heb zijn voordeel, en vice versa. Dat de sociale wetgeving jou en je eindklanten beschermt, houdt ook een aantal beperkingen in. Bijvoorbeeld op vlak van loon. Als uitzendkracht ben je namelijk gebonden aan bepaalde wettelijke barema’s. Een keer zwaar onder de prijs gaan om een klant binnen te halen is niet mogelijk. Evenmin als vrijwillig een nachtje doordoen om een opdracht af te ronden. 

Ben je zelfstandige, dan heb je een veel grotere vrijheid in de prijsonderhandeling, de uitvoeringsmodaliteiten van je opdrachten, de indeling van je werkuren, de facturatie e.a. De keerzijde van de medaille is dat je niet dezelfde sociale bescherming geniet als payroll-freelancers.

Dus: payrolling of toch zelfstandig statuut?

Samengevat is de keuze voor payrolling of zelfstandig ondernemen geen zwart-witbeslissing. Voor de één geeft de commerciële vrijheid van het zelfstandigenstatuut de doorslag, voor de ander is dat de sociale bescherming en het gebruiksgemak van payrolling. 


Doe de test

Wil je graag ontdekken welke vorm van freelancen het best bij jou past? Doe dan hier de test!

Zelfstandig statuut of Payrolling: wat kies je?

Twijfel je nog welk statuut best bij jou past? Doe hier de test!