Performers

WAT IS DE AKV?

De Amateurkunstenvergoeding (AKV) is een financiële vergoeding voor artistiek werk in opdracht. Denk aan bijvoorbeeld het creëren of uitvoeren van artistiek werk in het domein van de audiovisuele kunsten, beeldende kunsten, muziek, literatuur, choreografie, het theater of het beeldverhaal. De technisch-artistieke en artistiek-ondersteunende activiteiten zijn uitgesloten.

De AKV is bedoeld voor occasionele, kleinschalige prestaties die vaak kenmerkend zijn voor de amateurkunstensector. Belangrijk is dat er geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op verschuldigd zijn, waardoor kunstenaars ongehinderd kunnen genieten van de vruchten van hun creativiteit.

man playing guitar

KENMERKEN VAN DE AMATEURKUNSTENVERGOEDING

 • Occasionele, kleinschalige prijzen:
  De AKV is bedoeld voor kunstenaars die sporadisch en op kleinschalige basis artistieke prestaties leveren. Het moedigt zowel ervaren als opkomende kunstenaars aan om hun talenten te delen zonder de druk van langdurige engagementen.
 • Belasting- en Sociale Zekerheidsvrijstelling:
  Een van de aantrekkelijke aspecten van de AKV is dat er geen belastingen of sociale zekerheidsbijdragen op verschuldigd zijn. Dit zorgt ervoor dat kunstenaars de volledige vergoeding ontvangen voor hun creatieve bijdragen.
 • Digitale registratie:
  Zowel kunstenaars als opdrachtgevers dienen zich digitaal te registreren op het nieuwe platform Working in the Arts. Op de website https://www.workinginthearts.be/nl/amateur vind je een duidelijke handleiding terug. Als kunstenaar kun je via het platform controleren hoeveel dagen je reeds gepresteerd hebt. Als opdrachtgever heb je een overzicht van de artiesten met wie je werkt.
Jonathan Borba - Unsplash - artist

PRAKTISCHE OVERWEGINGEN VOOR KUNSTENAARS EN OPDRACHTGEVERS

 • Maximale prestatieduur en vergoedingen:
  Kunstenaars mogen maximaal 30 dagen per jaar artistieke prestaties leveren, met een vergoeding van maximaal 77,22 euro per dag en per opdrachtgever.
  Daarnaast kan je een verplaatsingsvergoeding van maximaal 22,06 euro ontvangen.
 • Combinatie met andere inkomsten:
  Je kan de AKV perfect combineren met andere vormen van vergoedingen zoals bijvoorbeeld inkomsten als werknemer, inkomsten uit auteursrechten, een pensioen of werkloosheidsuitkering. Indien je als werknemer tewerkgesteld bent en voor dezelfde opdrachtgever via een AKV verloond wil worden, kan dit echter alleen indien het duidelijk om een andere soort prestatie gaat.
 • Verantwoordelijkheid van Opdrachtgevers:
  Opdrachtgevers dragen de verantwoordelijkheid voor de aangifte van de prestaties van de kunstenaar, voorafgaand aan het begin van het werk.
 • Sociale bijdrage en meldingsplicht:
  Opdrachtgevers betalen 5% sociale bijdrage als ze meer dan 500 euro aan amateurkunstenvergoedingen uitkeren op een kalenderjaar. Bij meer dan 100 dagvergoedingen per jaar is melding aan de Kunstwerkcommissie verplicht.
 • Geen opbouw sociale rechten:
  De Amateurkunstenvergoeding biedt veel mogelijkheden voor een sporadische verloning van artistieke prestaties. Weet wel dat je geen sociale rechten opbouwt en je niet automatisch verzekerd bent.
soundscheck-tentoo-shirt

Heb je langere opdrachten en/of voldoet de dagvergoeding niet?

Tentoo is als Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK) expert in het verlonen van kunstenaars en artiesten. Ontdek vandaag nog de voordelen van werken met een SBK en start met het maximaliseren van jouw artistieke potentieel.

Waarom kiezen voor Tentoo

Bedrijven gebruiken Tentoo omdat…