Je pensioen opbouwen als uitzendkracht

14/07/2023
Pension

Het opbouwen van een solide pensioen is van cruciaal belang om financiële zekerheid te garanderen na het beëindigen van je loopbaan. In deze blogpost zullen we de belangrijkste aspecten van pensioenopbouw als uitzendkracht in België bespreken en enkele nuttige tips geven om je op weg te helpen naar een stabiele financiële toekomst.


Ook als uitzendkracht heb je recht op een wettelijk pensioen

Het bedrag van je wettelijk pensioen wordt berekend op basis van het inkomen dat je opbouwt tijdens je loopbaan. Als uitzendkracht ben je onderworpen aan dezelfde regels als werknemers met een vast dienstverband. Je inkomen als uitzendkracht via Tentoo telt dus volledig op dezelfde manier mee voor jouw pensioenopbouw.


Wat met het aanvullend pensioen?

In bepaalde sectoren is een aanvullend sectorpensioen van kracht, ook wel pensioenpremie genoemd. Voor vaste werknemers wordt in dat geval door de werkgever een percentage van het loon gestort in het sectoraal pensioenfonds. Dit percentage verschilt per sector.
Voor uitzendkrachten gebeurt deze storting niet, gezien zij werknemer zijn van het uitzendbureau. Je hebt echter wel recht op deze premie wanneer je tewerkgesteld wordt bij een gebruiker (= bedrijf) in een sector waar zo’n premie van kracht is, gezien je als uitzendkracht recht hebt op dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als vaste werknemers in dezelfde functie.
Je krijgt in dat geval een premie van dezelfde waarde als de storting bij vaste werknemers uitbetaald samen met je loon. Je uitzendbureau zal deze premie apart vermelden in je loonfiche.
Benieuwd in welke sectoren deze premie van toepassing is? Tentoo adviseert je graag.


Vergeet je vrijwillige pensioenopbouw niet

Wil je graag meer financiële zekerheid inbouwen voor je oude dag? Denk dan zeker tijdig aan pensioensparen. Dit geldt uiteraard niet alleen voor uitzendkrachten, maar is een handige tip voor iedereen. Je kan vrijwillig pensioen opbouwen door bijvoorbeeld regelmatig een bedrag te storten op een individuele pensioenspaarrekening of via een pensioenverzekering. Het voordeel van vrijwillige pensioenopbouw is dat je zelf kunt bepalen hoeveel je wilt sparen en op welke manier. Bovendien krijg je hier nog een fiscaal belastingvoordeel voor ook! Meer info over de belastingvermindering voor pensioensparen vind je op de website van de FOD Financiën.

Meer zicht krijgen op jouw persoonlijke situatie? Via de online dienst mypension.be kan je je vroegst mogelijke pensioendatum raadplegen, net als een raming van je wettelijk en aanvullend pensioenbedrag (bij een gelijkblijvende loopbaan).