Lichtkunstenaar Erwin brengt leven in de brouwerij met de hulp van Tentoo

02/06/2023
Erwin Van Lokeren

Wij bij Tentoo zijn stapelgek, verslingerd en apetrots op al onze freelancers. Daarom zetten we ze graag in de schijnwerpers – en delen we hun verhaal het allerliefst met de wereld. Vandaag stellen we je voor aan Erwin Van Lokeren: hij maakt regelmatig gebruik van Tentoo Payroll Services om freelance opdrachten als lichtontwerper of production manager aan te nemen. Op deze manier bedacht hij al visuele pareltjes voor onder andere Triggerfinger, Ruben Block, Within Temptation, Racoon, The Analogues, enzovoort. We zouden je nog meer over hem kunnen vertellen – maar we laten hem véél liever zelf aan het woord…


Hoi, Erwin! Kan je jezelf eens kort voorstellen voor onze lezers?

Zeker! Mijn naam is Erwin, 43 jaar jong en ik ben lichtontwerper, setontwerper en lichtoperator – vooral voor muziekgroepen. Het is mijn passie om visueel creatief na te denken: zo kan ik een optreden of show nog een extra laag van meerwaarde en betekenis meegeven. Net zoals de performers zelf, is het ook mijn doel om voor een onvergetelijke avond te zorgen: en wanneer licht, zang én performance naadloos op elkaar ingespeeld zijn, mag je zeker zijn van een show die zal bijblijven.


Hoe kwam je terecht in de lichtsector? 

Ik heb eigenlijk al sinds mijn 19e in de licht- en geluidsindustrie gewerkt. De eerste zeventien jaar van mijn carrière werkte ik in een lichtbedrijf waar ik voornamelijk actief was op de afdeling repair of moving lights. Van daaruit ben ik dan doorgegroeid tot lichttechnieker voor shows en internationale tours.

Op een bepaald moment kreeg ik de vraag of ik het zag zitten om het licht te doen voor een muziekgroep. Ik zei volmondig ‘ja’ – en de rest is geschiedenis: die avond vond ik mijn grote passie en wist ik meteen dat ik dit voor altijd wilde blijven doen. Uit die ene aanvraag kwam een volgende en een volgende – en vandaag kan ik mezelf vol trots fulltime lichttechnieker voor muziekgroepen noemen. Zalig, vind ik dat! (lacht)


Waarom heb je beslist om te gaan freelancen?

Na een tijdje merkte ik dat ik het prettiger vond om zelf mijn agenda te beheren. Dit liet me toe om mijn eigen keuzes te maken: voor wie ik wel of niet zou werken, natuurlijk, maar ook voor welke soort producties. Die vrijheid zorgde voor veel minder druk – maar vooral: meer creatieve vrijheid.

De klanten waarvoor ik werk, performen internationaal. Zij vragen dus techniekers voor buitenlandse opdrachten – en komen zo bij mij terecht. Zij doen de aanvraag en dan is het vervolgens aan mij om te kijken of ik me erin kan vinden: qua type opdracht, maar ook qua duur van het project – en de locatie en afstand, natuurlijk!


Wat komt er allemaal kijken bij zo’n buitenlandse opdracht?

Goh. Veel! (lacht). Zo moeten er bijvoorbeeld altijd vluchten, hotels, tolken en/of reisvisa’s geregeld worden. Of soms moet je ook navragen welke materialen er al dan niet op locatie aanwezig zijn: als er bepaalde zaken niet zijn, moet ik die dan ter plaatse nog regelen – of die van mij invliegen/inrijden.

Hoe dan ook, komt er altijd heel wat kijken bij zo’n buitenlandse opdracht, dit valt niet te onderschatten. Er is stukken meer voorbereiding nodig om ervoor te zorgen dat de productie ter plaatse soepel kan verlopen. Maar, wanneer je dan het eindresultaat ziet – en honderden, duizenden of soms meer toeschouwers ziet genieten – dan is het dat allemaal waard!


Hoe kwam je bij Tentoo terecht en waarom koos je voor ons?

Ik had via-via al gehoord van Tentoo. En omdat ik op termijn naar het buitenland wil verhuizen om daar iets op te starten, vond ik Tentoo de perfecte tussenstap: zo kan ik me volledig focussen op wat voor mij belangrijk is – én geniet ik van het comfort van Tentoo die al de rest voor me regelt. Win-win! (lacht)

De keuze was geheel te wijten aan de prettige en gemakkelijke communicatie met het Tentoo-team. De gesprekken zijn altijd gemoedelijk en fijn, ze staan altijd voor me klaar wanneer ik ze nodig heb – en ze hebben altijd antwoorden op mijn vragen. Ik weet dat Tentoo al die administratieve kopzorgen van me overneemt – en dat alleen al zorgt ervoor dat het het waard is om met hen samen te werken. 

Welke moeilijkheden heb je ondervonden bij de opstart?

Dat ligt weer puur bij het buitenlandse karakter van mijn opdrachten. Het is soms echt puzzelen om het evenwicht te vinden in de contracten qua gewerkte uren – omdat ik nog steeds strikt de Belgische wetgeving moet volgen. Toch komt deze sector met atypische werkdagen: soms zijn de dagen nu eenmaal heel lang en recht na elkaar. Die restricties zijn soms wel een puzzel om uit te pluizen. Gelukkig moet ik dat niet alleen doen: want ook hier komt Tentoo weer kijken. Zij zijn er ontzettend goed in om de juiste oplossingen te vinden, zonder dat er wetten overtreden worden. Zo kan ik zorgeloos mijn lange dagen gaan werken, zonder de last van administratie of regeltjes in mijn achterhoofd.

Kan je wat meer vertellen over de meerwaarde van Tentoo?

De meerwaarde van Tentoo is absoluut de totale ontzorging. Ze staan altijd klaar en paraat om je de juiste informatie te geven wanneer je die nodig hebt – en altijd in het juiste wettelijke kader. Zo helpen ze je met de aanvraag van bepaalde formulieren, geven ze je informatie over buitenlandse dagvergoedingen en geven ze je tips over al die forfaitaire voordelen die je als werknemer kan inbrengen – wat een héél mooi verschil kan uitmaken op je uiteindelijke nettoloon.

Daarnaast denken ze ook altijd mee over de opbouw van je contracten. Heb je een contract opgemaakt en denken zij dat je beter anders te werk gaat – of iets beter kan regelen? Dan bellen ze je op en leggen ze je uit waarom je beter verandering X, Y, of Z doorvoert. Ik heb echt het gevoel dat zij ‘aan mijn kant’ staan – en mijn geluk voorop zetten. Da’s echt een prettig en comfortabel gevoel!

Heb je nog tips voor gelijkgezinden die twijfelen om te gaan freelancen? 

Zeker doen! (lacht). Al blijft het natuurlijk eerst nauwkeurig afwegen wat het voordeligste is: volledig gaan freelancen – of freelancer via Tentoo worden. Als je het aan mij vraagt, kan ik je vertellen dat ik heel veel tijd, moeite en kopzorgen heb uitgespaard door alles bij Tentoo neer te leggen. Ik wist simpelweg dat alles snel geregeld zou worden, maar ook dat ik gegarandeerd was van mijn uitbetaling – ongeacht of de klant betaalt. Die ontzorging en financiële zekerheid zijn naar mijn mening absoluut de grootste troeven van Tentoo.

Wat was je meest onvergetelijke ervaring als freelancer?

Ik heb ooit het licht mogen doen voor een concert in de Verboden Stad in China – en heb daar uiteindelijk twee weken gezeten. ‘s Nachts werd het licht geprogrammeerd en had ik dus toegang tot de Verboden Stad. Het was een onvergetelijke ervaring om, geheel alleen en in het midden van de nacht, door deze plek te (mogen) wandelen. Absoluut uniek – en slechts één van de voorbeelden van waar een freelancecarrière je zoal kan brengen… (glimlacht)

Erwin, dikke merci om jouw verhaal met ons te delen!

Jouw verhaal binnenkort ook hier? Schrijf je vandaag nog in bij Tentoo – en dan spreken we elkaar snel. Wij staan alvast te trappelen om jou te ontmoeten!