Werken als artiest in het buitenland

14/03/2024
soundscheck-tentoo-shirt

Als artiest droom je misschien wel van een internationale carrière. Maar wat komt er precies allemaal extra kijken bij zo’n buitenlandse opdracht of detachering?

Werken in het buitenland brengt behoorlijk wat extra administratie met zich mee. Elk land heeft immers zijn eigen wetgeving en vereisten. Gelukkig hoef jij je hier als freelance artiest niet te veel zorgen over te maken, Tentoo to the rescue!

Hoe gaat het op administratief vlak in z’n werk?

 1. Bezorg ons tenminste 1 week vooraf de details i.v.m. je opdracht: voor wie ga je werken, waar en wanneer?
 2. Indien je zal werken voor een buitenlandse opdrachtgever, vragen we vanuit Tentoo jouw opdrachtgever om een voorafbetaling. Op die manier kunnen zowel jij als wij op onze beide oren slapen dat het financiële plaatje gedekt is. Een buitenlandse opdracht voor een Belgische opdrachtgever kan perfect zonder voorafbetaling.
 3. Tentoo regelt vervolgens voor jou alle verplichte documenten:
  • Een A1-document dat aan de buitenlandse instanties bevestigt dat je in België socialezekerheidsbijdragen betaalt.
  • Bij internationale tournees worden meervoudige detacheringen aangevraagd. In sommige landen zoals Frankrijk is een extra aanvraag bij de overheid van het land van de tewerkstelling nodig, ook dit brengen we voor jou in orde.
  • Voor een opdracht buiten Europa, vragen we bij onze arbeidsongevallenverzekeraar een extra attest aan. Let wel: bij risicolanden kan de verzekering de opdracht weigeren of een bijpremie vragen.
 4. De verschillende documenten worden in jouw MyTentoo account toegevoegd. Krijg je ter plekke een controle? Geen probleem, je hebt te allen tijde de nodige gegevens bij de hand!
 5. Bij buitenlandse opdrachten kan je bovendien aanspraak maken op forfaitaire vergoedingen zoals de maaltijdvergoeding (of in de volksmond de ‘séjour’) of een logementsvergoeding.  Per land zijn er andere maximumbedragen bepaald. Vraag ons gerust om advies over de mogelijkheden voor jouw situatie, het kan je heel wat extra nettoloon opbrengen!  Tentoo is als Sociaal Bureau voor Kunstenaars reeds 26 jaar gespecialiseerd in het verlonen van artiesten.
Erwin Van Lokeren

Ben je benieuwd hoe lichttechnieker Erwin zijn internationale tournees regelt met Tentoo?